Premiile Nobel. „Particula lui Dumnezeu” și Malala, între pretendenți

Premiile Nobel. Particula lui Dumnezeu și Malala, între pretendenți
Publicat: 07/10/2013, 11:44
Actualizat: 07/10/2013, 16:13

Sezonul premiilor Nobel începe luni și i-ar putea recompensa, între alții, pe fizicienii care au descoperit „particula lui Dumnezeu” sau pe o adolescentă pakistaneză care a scăpat de moarte, relatează AFP.

Paleta candidaților arată că Nobelul, considerat cea mai prestigioasă recompensă din lume, poate încorona de la lupte intelectuale împotriva enigmelor naturii și până la cele, mai periculoase, împotriva încălcării drepturilor omului.

Luni vor fi onorate progresele înregistrate în cunoașterea corpului uman, urmând ca Göran Hansson, secretarul Comitetului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, să dezvăluie laureații, la ora 9.30 GMT (12.30, ora României), la Institutul Karolinska, la Stockholm.

Marți ar putea fi încoronați cercetătorii care au descoperit bosonul Higgs, un progres considerat una dintre marile realizări științifice ale secolului. Fără această particulă, afirmă teoreticienii, noi și toți atomii universului nu am exista.

Totuși cercetătorii ar putea să mai aștepte. În mod oficial, există o posibilitate, chiar dacă îndepărtată, ca particula descoperită să nu fie bosonul Higgs pe care o caută fizicienii, ci o particulă nouă.

Recompensarea acestei descoperiri provoacă unele dileme. Să fie premiați teoreticienii sau practicienii? Cum să răsplătești o descoperire care a necesitat efortul a mii pe persoane?

În opinia lui Maria Gunther Axelsson, o jurnalistă în domeniul științific de la cotidianul suedez Dagens Nyhteter, premiul Nobel pentru Fizică va recunoaște natura colectivă a acestei descoperiri. Ea preconizează că acesta va fi împărțit de unul dintre primii doi teoreticieni, belgianul François Englert (Robert Brout a decedat) și autorii primelor rezultate experimentale, italiana Fabiola Gianotti și americanul Joseph Incandela.

Pentru Premiul Nobel pentru Pace, vineri, au fost nominalizați 259 de candidați. Dar Institutul norvegian Nobel le păstrează numele secrete.

Pakistaneza care a supraviețuit după ce fost împușcată în cap de către talibani care voiau să îi oprească lupta în favoarea accesului la educație al fetelor, Malala, este prezentată ca favorită, cu un scor de doi la unu la casa de pariuri Paddy Power.

Vârsta sa foarte fragedă, 16 ani, a provocat deja o dezbatere. „Nu sunt sigur că ar fi convenabil, din punct de vedere etic, ca Premiul Nobel pentru Pace să fie acordat unui copil”, a declarat pentru agenția norvegiană de presă NTB Tilman Brück, directorul Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (Sipri).

Între alți favoriți ai pariorilor figurează Denis Mukwege, un medic care înregrijește femei violate în Republica Democratică Congo, și Bradley Manning, un fost militar american condamnat pentru transmiterea unui adevărat munte de documente confidențiale site-ului WikiLeaks.

Pentru Premiul Nobel pentru Literatură, Ladbrokes îl plasează în capul listei pe japonezul Haruki Murakami (trei la unu), urmat de americana Joyce Carol Oates (șase la unu), și de mai puțin cunoscuții Peter Nadas (șapte la unu), un ungur, și norvegianul Jon Fosse (nouă la unu).

Data anunțului nu este cunoscută încă, chiar dacă în mod tradițional acest premiu este decernat joi, între Nobelul pentru Chimie, și Nobelul pentru Pace.

În privința Nobelului pentru Chimie, Lena Nordlund, o jurnalistă în domeniul științific de la postul public suedez de radio, spunea că nu există un favorit clar.

Premiul Nobel pentru Economie încheie în mod tradițional sezonul, acesta urmând să fie decernat pe 14 octombrie.

Favoriți sunt niște americani. Hubert Fromlet, un economst suedez care are mai multe prognosticuri corecte la activ, a avansat pentru cotidianul Svenska Dagbladet numele lui Robert Barro (Harvard) și al lui Stephen Ross (MIT). El crede și în șansele unui francez, mai degrabă tânăr în comparație cu media vârstei laureaților Nobelului pentru Economie, Jean Tirole (Toulouse School of Economics).

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Cuplu-bombă! Fostul a trădat-o cu Ramona Olaru, iar actualul și-a părăsit iubita
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
”Tradus” de Livia cu Spike, Bordea vrea să-i ia în ”piept” pe amândoi! Îi caută...
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Petru, românul ucis în Congo de rebelii M23, era la ultima misiune și urma să...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Irinel Columbeanu și fiica sa au plecat în vacanță! Irinuca va petrece o săptămână întreagă...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Complet ILEGAL în propria locuință. Legea nu dă voie dacă ești proprietar sau chiriaș la...
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Turneul lui Taylor Swift ar putea modifica strategia Băncii Angliei
×